Advies & hulp

Neem zo snel mogelijk contact op

Overweegt u een misstand gerelateerd aan uw werk aan te kaarten? Dan raden wij u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de adviseurs van het Huis voor Klokkenluiders. Het maakt niet uit of u in loondienst bent of ex-werknemer, vrijwilliger, stagiair of zzp’er bent: u kunt bij ons terecht voor informatie, advies of een luisterend oor.

Bepalen of er sprake is van een misstand

Als iets niet goed verloopt op uw werk, is dat niet meteen een misstand met een maatschappelijk belang. Het moet dan gaan om een ernstige situatie die meerdere mensen treft. Een milieudelict bijvoorbeeld, of fraude. Medewerkers van het Huis kunnen u precies vertellen of dat in uw situatie het geval is.

Goede voorbereiding

Melding maken van een misstand doet niemand in een opwelling. Meestal speelt iets al langere tijd en heeft u (vergeefs) een poging gedaan om het probleem intern te bespreken. Het is dan verstandig om alles waarvan u denkt dat het te maken heeft met de misstand te bewaren. Ook is het raadzaam om bij te houden wat er is gebeurd.

Deskundig en kosteloos advies

Adviseurs van het Huis voor Klokkenluiders kennen de wet Huis voor Klokkenluiders en hebben veel ervaring met klokkenluiderszaken. Zij kunnen het volgende voor u doen:

  • inschatten of er wel of niet sprake kan zijn van een werkgerelateerde misstand volgens de wet Huis voor Klokkenluiders,
  • advies geven over de procedure rond het maken van een interne en/of externe melding,
  • advies geven over het omgaan met de mogelijke gevolgen van een interne melding,
  • u wegwijs maken in de rechten en plichten die u heeft als werknemer en klokkenluider.

Onze dienstverlening is kosteloos.

Psychosociale hulp

Klokkenluiden kan voor een langere periode vervelende situaties met zich meebrengen. Vaak trekt het een zware wissel op de klokkenluider en zijn omgeving. Bij het Huis voor Klokkenluiders kunnen wij u daarom ook psychosociale ondersteuning bieden. Ook deze psychosociale ondersteuning is kosteloos. Naast het bieden van advies en een luisterend oor is dit een van de manieren waarop wij u kunnen helpen.

 

Deel via: