Huis voor Klokkenluiders breidt psychosociale ondersteuning voor klokkenluiders uit

Onlangs is het Huis voor Klokkenluiders gestart met een pilot voor uitbreiding van psychosociale ondersteuning voor klokkenluiders. Het aankaarten van een misstand op de werkvloer kan een emotionele impact hebben en op den duur voor psychische problemen zorgen, zoals stress, angst en somberheid. Via een verwijzing van het Huis voor Klokkenluiders (het Huis) kunnen melders van maatschappelijke misstanden al binnen vijf werkdagen terecht bij een psycholoog van Psyned. De pilot kent een beperkt aantal plekken en is alleen bedoeld voor klokkenluiders die al een advies- of onderzoekstraject bij het Huis hebben lopen.

“Met deze extra ondersteuning spelen we in op een behoefte die bij veel klokkenluiders leeft”, zegt Wilbert Tomesen, voorzitter van het Huis voor Klokkenluiders. “Ze steken hun vinger op uit een gevoel van rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid. Maar mensen in hun directe omgeving reageren daar soms minder begripvol of zelfs heel negatief op. Zowel op het werk als privé. We horen bij het Huis nog te vaak dat mensen worden gepest op het werk, zich ziek melden of relatieproblemen ondervinden door het doen van een melding. Wanneer een stressvolle situatie langere tijd duurt – en dat is vaak zo bij klokkenluiderszaken – leidt dit vaak tot langdurige spanningsklachten.” 

Geen kosten, geen wachtlijsten

Belangrijk aan de regeling is dat melders van misstanden geen verwijzing van hun huisarts nodig hebben en daarom al binnen vijf dagen terecht kunnen bij een psycholoog van Psyned. Lange wachttijden worden hiermee voorkomen. Het Huis betaalt de kosten voor de psychische ondersteuning, waardoor een traject geen invloed heeft op het eigen risico van de zorgverzekering van een melder. De inhoud van de gesprekken blijft tussen de melder en medewerker van Psyned met een geheimhoudingsplicht. 

Psychische en juridische ondersteuning

Sinds september 2023 kan de afdeling Advies van het Huis klokkenluiders doorverwijzen naar Slachtofferhulp Nederland voor emotionele ondersteuning van professionals en eventueel lotgenotengroep starten. Omdat dit voor sommige mensen niet voldoende bleek, is het Huis in 2024 ook gestart met stressreductie, zoals met ademhalingstechnieken via Gast-Coaching en nu dus ook met mentale ondersteuning via Psyned. Naast Psychosociale ondersteuning biedt het Huis sinds 1 februari ook juridische bijstand aan klokkenluiders die reeds een adviestraject of onderzoekstraject bij het Huis hebben lopen.